Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι από τα κυριότερα στοιχεία που χρειαζόμαστε καθημερινά στη διατροφή μας όσο περισσότερο είναι δυνατόν. Στην ουσία είναι παθογόνα βακτήρια καλά για την λειτουργία του εντέρου κυρίως καθώς μειώνουν το ph του. Τα προβιοτικά δρουν ευεργετικά σε μια πληθώρα από παθήσεις και ανεπιθύμητες ενέργειες του οργανισμού και φροντίζουν ώστε να είμαστε πάντα καλά.
Τα προβιοτικά συμπληρώματα μπήκαν στη ζωή μας καθώς οι τροφές που τα αποτελούν είναι δυσεύρετες. Το κλασικό προβιοτικό βρίσκεται κατά κύριο λόγο στα γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως στο γάλα και στο γιαούρτι. Ποιο γάλα και γιαούρτι όμως; Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα γνήσια προβιοτικά υπάρχουν στο μη παστεριωμένο γιαούρτι και γάλα δηλαδή στο χειροποίητο γιαούρτι με την πέτσα και στο κατσικίσιο γάλα. Στις μέρες μας τα κλασικά γάλατα και γιαούρτια που μας υπάρχουν στο εμπόριο είναι επιπρόσθετοι με αποτέλεσμα να μην έχουν και την ίδια αξία. Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη με απότοκο να μην καταναλώνουν τα απαραίτητα αυτά τρόφιμα που θα τους εξασφαλίσουν τα καλά προβιοτικά.
Κάπως έτσι δημιουργήθηκε και η ανάγκη για προβιοτικά συμπληρώματα. Οι ιδιότητες των προβιοτικών ποικίλουν και συμπεριλαμβάνουν μια μεγάλη γκάμα από συμπτώματα που καταπολεμούν, το σημαντικότερο από αυτά είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια. Άλλες παθήσεις που μπορεί να συνεισφέρει θετικά το προβιοτικό είναι το έλκος στομάχου, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι φλεγμονές στο έντερο.